
Smarte løsninger til varmepumper
Som husejer har man meget at vinde på at se nærmere på sin opvarmningsløsning, hvor meget den koster om året, og om det kan betale sig at udskifte den. Der er som regel en økonomisk gevinst at hente, samtidig med at man bidrager til et bedre miljø.
Skifter man energikilde fra eksempelvis et ældre oliefyr eller fjernvarme til bjergvarme, vil det både give besparelser og sænke din CO2-udledning markant.
Man slår altså to fluer med ét smæk, så det kan absolut anbefales, hvis de geologiske forudsætninger tillader det (fx fungerer bjergvarme ikke alle steder). Hvad angår økonomien, så kan vi komme med et konkret eksempel på, hvor meget et skift fra fjernvarme til bjergvarme kan give i besparelser: Du kan sænke dine årlige udgifter til energi og opvarmning med op til 80 %. Og du sparer penge fra dag ét.
Relativt høj etableringspris, men en god investering
Et argument imod bjergvarme er – ud over de geologiske forudsætninger – at det koster en del at etablere. Det skyldes især borearbejdet, som blandt andet kræver en meget nøje undersøgelse, inden man går i gang. Hver eneste ekstra meter kan blive dyr. Når det gælder selve varmepumpen og installationen af denne, er udgifterne forholdsvis beskedne.
Derimod giver moderne varmepumper en hel del merværdi, som vi skal se nærmere på, og som kan være endnu et argument for at skifte energikilde. Her kommer nogle eksempler:
Sådan kan en bjergvarmepumpe gøre dit liv lettere
Der er sket en rivende udvikling inden for varmepumper – ikke kun til bjergvarme, men også til søvarme-, jordvarme-, luftvarme- og vandvarmeanlæg. Inden vi ser nærmere på denne udvikling, er det dog værd at nævne, at det godt kan betale sig at ofre lidt ekstra og vælge en varmepumpe fra en etableret producent. Dels har de alle tænkbare finesser, dels tilbyder de en længere garanti, og dels er der mere fordelagtige serviceaftaler inkluderet i prisen. Kort sagt tjener du på det i længden.
- Betjening via mobiltelefonen. Moderne varmepumper kan betjenes via en app i telefonen og en særlig gate. Det betyder, at du selv kan tænde og slukke for din varmepumpe efter behov. Du kan for eksempel reducere pumpens effekt, mens du er på ferie, og skrue op for den igen, når du er på vej hjem.
- Bedre ydeevne: I dag kan en varmepumpe registrere jeres forbrug og mønstre og tilpasse sig efter disse. Det indebærer, at man sjældent har brug for en varmtvandsbeholder. Ikke engang i familier med teenagere. Varmepumpen gemmer det varme vand, når det ikke bruges, så der for det meste er nok, når der er behov for det.
- Bring elbørsen i spil Varmepumpen kan oprette forbindelse til den nordiske elbørs. Det forudsætter dog, at man har et elselskab, der tilbyder timebaseret afregning. Resultatet af dette er, at din varmepumpe øger ydeevnen, når priserne er lave, som regel om morgenen, og dermed maksimerer sin kapacitet. Når elpriserne stiger, sænker varmepumpen sin effekt. Det kan du ende med at spare mange penge på – helt uden at anstrenge dig.
- Køling: Bjergvarmepumpen registrerer temperaturen og styrer sig selv. Om sommeren vil man have et mere behageligt klima, og så skal der skrues ned for varmen. Så omstiller din varmepumpe sig og leverer køling i stedet for opvarmning til en væsentligt lavere pris, end hvis du investerede i et airconditionanlæg, men med tilsvarende effekt.