Større sikkerhed i finansverdenen

Større sikkerhed i finansverdenen

2018-08-06 Slået fra Af Redaktion

I dag sker flere og flere transaktioner ved hjælp af en eller anden form for elektronisk overførsel. De færreste bruger kontanter – især ikke når det handler om større beløb – og EU stiller strenge krav til transaktionernes sporbarhed. Man kan ikke længere komme valsende ind med en rygsæk med penge og sætte dem ind på sin konto eller købe en bil uden at kunne bevise, hvor pengene kommer fra. Der er blevet fastsat en grænse på omkring 10.000 euro for at forhindre lyssky handler med kontanter, ejendomme, køretøjer og andre varer.

 

Det kan naturligvis føre til problemer, for eksempel hvis en ældre slægtning har opsparet et stort beløb i kontanter, som først bliver opdaget efter personens død. Her kan det blive problematisk at bevise, hvor pengene kommer fra, og der findes eksempler, hvor staten har konfiskeret pengene, fordi det er uklart, om pegene stammer fra lovlig virksomhed og er blevet beskattet.

LEI-kode ved handel med værdipapirer

Der er blevet indført et system til sporing af transaktioner ved handel med værdipapirer, så man kan se, hvor pengene kommer fra, og hvor de ender. Systemet har til formål at afsløre forskellige ulovlige transaktioner såsom terrorfinansiering eller forsøg på at føre penge ud af et EU-land for at undgå at betale skat.

 

Hvis man skal overføre mange penge, for eksempel for at købe aktiekapital for et stort beløb, er man nødt til at have en LEI-kode, som udstedes af akkrediterede udbydere. LEI-koden er knyttet til den enkelte virksomhed og er en form for certifikat, som gør det muligt at spore transaktionen efterfølgende. Kun virksomheder og tilsvarende juridiske enheder har brug for en LEI-kode. Privatpersoner behøver ikke at have en sådan kode og heller ikke enkeltmandsvirksomheder med en omsætning på under 3 millioner om året. Du kan læse mere om LEI-koder her.